недеља, 28. новембар 2010.

FCM No.43


Novi, 43. broj Full Circle Magazin-a, donosi:

- Command and Conquer,
- Program in Python (17. deo),
- Readers Survey 2010 Comments & Replies,
- Review – Conky & Untangle,
- Top 5 – Backup ideas.

Broj 43. se može skinuti sa adrese:
http://dl.fullcirclemagazine.org/issue43_en.pdf

Penguspy

Penguspy je web lokacija koja donosi opise probranih igara za Linux. Igre su složene po kategorijama, a moguće je suziti pretragu na slobodne igre, komercijalne, poslednje dodate itd. Svaka igra je rangirana, ima relativno detaljan opis, link ka matičnoj stranici, komentare korisnika i ktratak video koji daje uvid u igru.

петак, 26. новембар 2010.

Ultimate Edition 2.8 Gamers

Izašla je nova verzija poznatog "gejmerskog" Ubuntu-a, Ultimate Edition 2.8 Gamers. Na najnovijem DVD-iju uklonjene su neke stvari sa standardnog Ubuntu-a (ofis paket na primer), ali je tu 48 igara (Urban Terror, Armagetron Advanced, Gunroar, Hedgewars, Kobo Deluxe, Pingus, BZFlag, Chromium B.S.U., Grid Wars 2, Enemy territory, Boswars, Warsow...), a još je dosta igara dostupno sa novog repozitorijuma.

Slika ekrana: http://ultimateedition.info/Gamers/add.png

Download: 32bita i 64bita

понедељак, 15. новембар 2010.

Radiotray

Radiotray je simpatična, mala(77kb) aplikacija za slušanje internet radija, instalira se jednostavno iz terminala komandom:
sudo apt-get install radiotray

a pokreće se prečicom Applications → Sound & Video → Radio Tray,


te se nakon pokretanja smešta u sistemsku paletu.
Levi klik daje listu radio stanica, dok desni klik daje opciju Configure Radios kojom se lako dodaju i druge radio stanice.
Liste radio stanica mogu se pronaći na adresama:
http://www.listenlive.eu/ i http://www.shoutcast.com/.

I još reč-dve o ovoj odličnoj aplikaciji.

- Kontrola jačine zvuka radi tako što se dovede kursor miša na ikonicu radiotray-a i potom se jačina menja na točkiću miša.
- Sve stanice koje su ubačene nalaze se u datoteci ~/.local/share/radiotray/bookmarks.xml, tako da se čuvanjem te datoteke lako može sačuvati lista svih ubačenih stanica.

Probajte Edubuntu onlajn!

Odnedavno je dostupan novi način da se isproba Edubuntu, bez skidanja .iso slika i rezanja na DVD pa podizanja računara sa istim ili pokretanja skinute slike u virtuelnim mašinama.
Dovoljno je imati računar sa Win/Mac/Linux sistemom koji ima instaliranu javu i posle popunjavanja formulara dobija se dva sata za pregled novog Edubuntu-a.
Za sada ovaj sistem ima ograničenja na 10 korisnika, i moguće je probati Edubuntu vrezije 10.10 i 11.04.
adresa: http://edubuntu.org/vmmanager